100 Yıllık Türk Bayrağı Vatanına Geri Döndü

100 Yıllık Türk Bayrağı Vatanına Geri Döndü

Avustralyalı bir Anzak Askeri’nin 1’nci Dünya Savaşı’na katıldıktan sonra evine götürüp ölümüne kadar tahta bir sandıkta sakladığı 100 yıllık Türk bayrağı, Türkiye’ye getirildi. Bayrak, Kuşadası’nda bulunan Kuakmer binasında sergilenmeye başladı.

Birinci Dünya Savaşı yılları…

İngilizler’ in savaş planının bir parçası olarak, Yeni Zelanda ve Avusturalyalı gençler, üç aylık bir deniz yolculuğu sonrası savaşa katılıyorlar. Savaş sonunda sadece Avusturalya 26 bin askerini yitiriyor.

Bu savaştan bir şekilde sağ çıkıp, yurduna, evini dönmeyi başaranlardan biri, savaşta yaşadıkları ve tanık olduklarının ruhunda açtığı yarayı, savaştan hiç söz etmeyerek sarmaya çalışıyor.

Ve savaştan onlarca yıl sonra…

Avusturalya’da yaşayan bir Türk, İngiliz eşiyle birlikte Melbourne yakınlarında bir kasabada yaşayan arkadaşlarını ziyarete gidiyor. Birlikte gezerlerken, arkadaşlarının tanıdığı bir antikacıya uğruyorlar. Antikacı, konuklardan birinin Türk olduğunu öğrenince, “bir dakika”, diyerek yanlarından ayrılıyor ve büyük ölçülerde bir Türk Bayrağıyla birlikte geri dönüyor. Sonra konuklara dedesini anlatmaya başlıyor:

Dede, 17 yaşındayken önce Mısır’da, sonra Gelibolu’da savaştırılmak üzere götürülen Anzak Kolordusu askerlerinden biri. Yaşamı süresince hakkında hiç konuşmadığı savaşın anılarını, evinin tavan arasındaki sandıkta saklamış. Ölümünden sonra bulunup açılan sandığın içinden savaşta giydiği üniforması, fotoğraflar ve birkaç kişisel eşyasının yanında, özenle katlanmış bir Türk Bayrağı çıkmış.

2007 yılının baharında, nelere tanık olduğunu bilemediğimiz bu Türk Bayrağı, bir Anzak askerinin torunu tarafından bir Türk’ e emanet ediliyor; “artık evinde olması gerekir”, denilerek.

Emaneti mutlulukla kabul eden kişi, geçen yaz İspanya’dan gelip KUAKMER’ de fotoğraf sergisi açan sevgili dostumuz Ercan BEKAT.

KUAKMER’ i görüp, tanıyıp, kendini “ KUAKMER GÖNÜLLÜSÜ” ilan eden sevgili dostumuz, evine getirmek üzere teslim aldığı bayrağımızı, “Artık onun evi KUAKMER’dir!”, diyerek bizlere emanet etti.

Artık bu bayrağın evi KUAKMER’ dir ve her zaman KUAKMER’ i onurlandıracaktır!

Buradan İspanya’ya, sevgili dostlarımız Ercan BEKAT ve Gary BURTON’ a, bizlere bu onuru yaşattıkları için teşekkürlerimizi gönderiyoruz. Bütün KUAKMER GÖNÜLLÜLERİ gibi, bizlere yeni değerler kattılar. Hep var olsunlar!

O Anzak askerinin de ruhu şad olsun!

Ve dedesinin emanetine sahip çıkıp, onu doğru ellere ulaştıran toruna selam olsun!

Melek SÖZER

 

5/5 - (1 vote)