Site icon Kuşadası

Selçuk Meryem Ana Evi Kilisesi

meryem ana evi

 Selçuk Meryem Ana Evi Kilisesi

 Selçuk Meryem Ana Evi Kilisesi Selçuk Meryem Ana Evi Kilisesi 90’ların sonuna doğru Papa IV. Paul tarafından Hristiyan dünyası için resmi bir Hac merkezi olarak ilan edilmiştir. Meryem Ana Evi, son zamanların en popüler uğrak yerlerinden biri haline gelmiştir. Sadece hac niyetiyle seyahat edenleri değil, günübirlik turistik amaçlarla gezinen seyyahları da mistik havasıyla etkilemektedir. Hristiyan dünyasında 15 Ağustos tarihinde Meryem’in göğe yükseldiğine inanılır ve Meryem Ana Evinin bahçesinde geleneksel olarak her yıl bu tarihte ayin düzenlenir.

Meryem Ana Evi Hikayesi Meryem Ana Evi tarihi, kültürel, arkeolojik, sanatsal dokularıyla son zamanların en çok rağbet gören Efes antik kenti yakınlarında, Bülbül dağının zirvesindeyer almaktadır. Aziz Yuhanna’nın kendi incilinde de belirttiği üzere, Hz. İsa annesi Meryem’i ve en çok sevdiği havarisi Yuhanna’yı birbirlerine emanet etmiştir.

Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi olayından sonra, Aziz Yuhanna Meryem Ana’yı da alarak Efes dolaylarına gelmiştir. Elde edilen bazı diğer buluntular ışığında da, Meryem Ana’nın Efes’e geldikten sonra burada yaşadığına inanılmaktadır.
Meryem Ana Evi’nin 1800’lerde keşfedilmesi, Almanya’da şifası bulunamayan bir hastalığa yakalanan rahibe Anne Catherine Emmerich’inanlatımlarına dayanarak gerçekleşmiştir. Hastalığı süresince gördüğü rüyalara ve özel görümlere istinaden rahibenin ölümün’den sonra (1842) “Meryem’in Hayatı” adlı bir kitap basılmıştır ki bu kitap Hristiyan dünyasında çok büyük bir yankı yaratmıştır.

Kitapta, Efes dolaylarındaki bu evin konumu ve dış görünümü ile ilgili detaylıbilgi verilmesi, Meryem Ana ve Aziz Yuhanna’nın Kudüs’ten Efes’e gelirken yolculuklarında yaşanan olayları ve Meryem Ana’nın, oğlu İsa için nasıl üzüldüğünün anlatılması mucizevibir olaydır aslında.Zira, rahibe Anne Catherine, çocukluğundan itibaren yatalak bir hasta olarak hayatını sürdürmüştür. Bu durumda daha önce Efes’e gelip buraları görmüş olması beklenemez.

M.S. 1. yüzyıla ait su sarnıcından sonra eve doğru yürüdüğünüz yolun sonunda sol tarafınızda Meryem Ana heykelini göreceksiniz. Heykelden sonra, 1951-52 yılları arasında restore edilen Meryem Ana Evi’ni ziyaret ettikten sonra merdivenlerden inince aşk, para ve sağlık getirdiğine inanılan 3 çeşmeden su içip yanında bulunan dilek duvarına dileklerinizi bağlayabilirsiniz. Ziyaretinizi gerçekleştirdikten sonra Meryem Ana Evi’nden ayrılmadan önce, orada bir Türk kahvesi içebilirsiniz.
Dini bir ziyaret yeri olduğu için uygun kıyafetle gidilmesi beklenmektedir. Meryem Ana Evi’ndeki görevli kişilerden istediğiniz takdirde ev ziyareti süresince şal vs. temin etmeniz mümkündür. Burada görevli Katolik rahiplerin sıcak ve samimi yaklaşımı gözünüzden kaçmayacak başka bir ayrıntıdır.

Kendi özel aracınızla gidebileceğiniz gibi, Kuşadası’ndan dolmuş kullanarak Selçuk’a, Selçuk’tan da taksi kullanarak Meryem Ana Evi’ne ulaşabilirsiniz (Selçuk-Meryem Ana Evi 9 km). Kuşadası’ndan Meryem Ana Evi’ne direk araç yoktur.Araç Kiralayarak veya Özel Taşımacılık firmalarıyla çıkabilirsiniz.

2022 yılı Meryem Ana Evi Kilisesi Giriş ücreti: Kişi Başı 15TL Otopark Ücreti 25TL dir.

 Hazırlayan Turist Rehberi 

Kuşadası Selçuk Meryem Ana Evi Kilisesi

5/5 - (4 votes)
Exit mobile version