Kuşadası Çarşı Esnafı 2022 Yılını Çok Bereketli Geçirdi

Kuşadası Çarşı Esnafı 2022 Yılını Çok Bereketli Geçirdi

Geçtiğimiz yıllar’da Rusya ile uçak düşürme krizi, hemen arkasından ülkemiz’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ve arkasından oluşan terör olaylarında bir çok masum sivil ve görevlilerimiz hayatını kaybetmişti.

Bu yaşanan olaylar tam unutulmaya başlandığı dönemde Kuşadası Limanı’na tekrar yolcu gemileri geleceği açıklandığı, hatta bazı seferlerin yapıldığı dönemde ise Covit 19 isimli virüs tüm dünyayı etkisine almaya başlamıştı.

Ülkemizde ve dünya da oluşan bu olaylardan sonra limanlarımızı ziyarete gelen dev yolcu gemileri ilk olaylarda rotalarını başka ülkelere çevirmişti. Pandemi ile tüm dünyada yaklaşık 2 yılı aşan bir durgun oluşmuştu. Dev yolcu gemileri pandemi bitene kadar limanlara çekilmiş çalışanları izne yollanmıştı. Covit 19 aşısının bulunmasıyla virüs etkisini yitirmiş ve hayat 2022 yılın’da tüm dünya’da tekrar normal’e dönmüştü.

Bu normalleşme ile dev yolcu gemileri tekrar rotalarını Türkiye’ye ve Kuşadası limanına çevirdiler. Kuşadası limanına avrupanın en büyük dev yolcu gemileri sezon boyunca geldi ve gelmeye devam ediyorlar. Bu canlılık başta gemi müşterilerine hizmet eden acentalara, alt sektörlere ve Kuşadası çarşı esnafına adeta bayram havası yaşattı.

Kuşadası limanı’na gelen her yolcu gemisi müşterisi ve tayfaları çarşı esnafından poşet poşet alış veriş yaptığı görüldü. Çarşı içindeki dükkan sahipleri yıl içinde dükkanlarına sürekli yeni mal çektikleri görüldü. Konuştuğumuz bazı esnaflar ”yaklaşık 5 yıldır iş yapamamıştık 2022 çok bereketli geldi önceki yılların acısını çıkarttık güzel para kazandıklarını ifade ettiler.

Araç ve Rehber Sorunu

Sektörde uzun süre oluşan işsizlik sonrası başta turizm sektöründe olan bir çok kişi başka sektörlerde çalışmaya başlamıştı. 2022 sezonu içinde gelen yolcuları acentalar karşılamakta sorun yaşadıkları görüldü. Başta araç sorunu ve rehber sorunu olduğunu sosyal medya da yaptıkları paylaşımlardan görüldü.

Kuşadası’na gelen gurbetçiler ile yaptığımız söyleşilerde ise gurbetçilerin en büyük şikayeti ise fiyat artışları oldu. Konuştuğumuz bazı gurbetçiler ” Türkiye’de euro iki katına çıktı geçen seneden beri ama fiyatlar dört katına çıkmış, Türkiye’de herşey çok pahalı şeklinde açıklamaları oldu.

5/5 - (2 votes)